A technikai SEO egy igen nagy terület, külön szakértők állnak rendelkezésre ahhoz, hogy kiemelkedően teljesítsen ebbe az irányba egy-egy weboldal. Ez egy nagyon nehéz terület, de most igyekszünk elmagyarázni, hogy ez mit jelent. A beállításokhoz feltétlen szükség van egy SEO szakemberre és fejlesztőre.

Mi az a technikai SEO?

A technikai SEO segítségével javíthatjuk weboldalunk sebességét, valamint a keresőmotorokat segíthetjük oldalunk jobb értelmezésében. Ez egy fontos alappillér, nélküle nem megy, azonban önmagában sem elegendő.

 

Miért érdemes technikai szempontból rendbe tenni a weboldalad?

A Google (és az összes többi keresőmotorok) célja, hogy a legjobb felhasználói élményt adja. Ezért a feltérképező keresőmotorok számos különböző tényező alapján ellenőrzi az adott oldalt. Ilyen tényező például a weboldal sebessége vagy, hogy megértse és feltérképezze a keresőrobotok az oldal tartalmát. Ezek olyan technikai szempontok, amelyek jelentős előnyhöz juttathat versenytársaiddal szemben.

Ez azonban fordítva is igaz: Súlyos technikai hibák esetén a weboldalad rosszabb helyen fog szerepelni. Az azonban nem igaz, hogy erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni és ez a legfontosabb a keresőmotorok szemében. Igen, előnyhöz juthatunk és számíthat, hogy bekerülünk-e a TOP5 weboldal közé, de ha a tartalmunk és a felhasználói élmény, hiába a többi helyes technikai beállítás.

 

TECHNIKAI SEO TANÁCSADÁS

Milyen tényezők sorolhatóak a technikai SEO alá?

 

Nézzük, hogy mit is értünk technikai SEO alatt.

Gyorsaság

A gyorsaság manapság kiemelten fontos. Az emberek türelmetlenek, nem akarnak pár másodpercet sem várni egy oldal betöltésére. Már egy 2016-os felmérés kimutatta, hogy a mobilos látogatók 53%-a elhagyja a webhelyet, ha 3 másodpercen belül nem tölt be az oldal. A Google is tehát tudja, hogy ez mennyire fontos, így a gyorsan betöltődő oldalakat részesíti előnyben. A két legfontosabb mérő eszköz a Google és a GTMetrix rendszere, ezek alapján képet kaphatunk milyen gyors a weboldalunk.

Bejárható weboldal

Fontos, hogy a keresőrobotok bejárják az oldalunkat és minden általunk fontos oldalra eljussanak. A robotokat sokszor vezetni kell, mert nem járják be azon oldalakat, amelyeket mi jó helyen szeretnénk látni a keresési listában. Ez azonban nem a Google hibája sokszor, hanem a miénk, mert nem jeleztük megfelelően: ez az oldal számunkra fontos.

Robot.txt

A robot.txt segítségével utasítást adhatunk, hogy egy adott oldalt bejárjanak vagy sem. Óvatosnak kell lennünk egy elírás és máris elzárjuk oldalunkat a Google robotjai elől.

Kevés 404-es oldal

Most már tudjuk, hogy nagyon fontos az ügyfélélmény a technikai szempontok esetén is. A 404-es link ebből a szempontból maga az ördög, hiszen az ügyfél egy olyan oldalt kapott, ahol nem csak, hogy nem kap választ a kérdésére, de még tovább sem tud megfelelően haladni. A legtöbb weboldalnak vannak 404-es oldalai. Ezeket nagyon fontos eltüntetnünk, mindig irányítsuk át őket a helyette lévő legrelevánsabb oldalra, valamint a belső linkhálózatból is tüntessük el őket!

 Duplikált tartalom

A duplikált tartalmakat a Google nem értékeli és nem érti miért van több helyen ugyan az a szöveg. Ez sajnos a tudtunkon kívül is megtörténhet, hiszen – különösen webáruházak esetén – tömegesen tudnak létrejönni ugyan azok a termékek változatlan tartalommal csak egy különbséggel (például szín). Ezeket feltétlen kezelnünk kell kannonikus linkkel, hogy ne gyengítsük oldalunkat.

 Biztonság

 A biztonság mindig fontos, így a HTTPS kapcsolat nélküli weboldalak olyan hátránnyal indulnak, amit szinte nem is fognak tudni leküzdeni. Manapság egy HTTPS kapcsolat létrehozása nem drága, sokszor már alapból a tárhelyekhez is jár. Mindenképp legyen ez meg!

 Sitemap.xml

 A sitemap segítségével el tudjuk igazítani a Google-t, hogy milyen az oldalunk felépítése. Ezt később a Search Consola-ba is be tudjuk rakni, ezzel jelezve a Google-nek: Itt az oldal felépítése, térképezd fel.

Strukturált adatok

A strukturált adatok segítségével a Google nyelvén tudjuk jelezni a tartalmat. Ezt pedig a Google úgy hálálja meg, hogy akár kiemelt helyen jeleníti meg. Több száz strukturált adat közül válogathatunk, feltétlen érdemes őket beállítanunk.

 

A technikai SEO nem egyszerű, de biztos alapot adhat nekünk az organikus forgalomnövekedéshez. Amennyiben segítségre van szükséges a beállításához vedd fel a kapcsolatot a SEO Magyarország csapatával.

Kapcsolatfelvételi űrlap

Kapcsolatfelvétel

Melyik szolgáltatás érdekel?

Adatvédelmi nyilatkozat

13 + 3 =